İstiridye Mantarı ve Faydaları

İstiridye Mantarı ve Faydaları

İstiridye mantarı saman pamuk talaş ve birçok telef de yetişir yani komposta ama en sağlıklısı ve yararlısı lezzetlisi kavak kayın sögüt ağacında doğal ortamda yani balta girmemiş ormanlarda otların ağaçların arasında olursa daha organik daha sağlıklı ve verimli oluyor.

İstiridye mantarının ilk kez Almanya’da 1. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılmıştır ve şu anda dünya çapında ticari bir besin olarak üretilmektedir. İstiridye mantarının geniş, istridyeye benzeyen bir baş bölümü vardır ortalama çapı 5 ile 25 cm arasında değişir, doğal örneklerinin renkleri beyazla gri veya meşe kabuğu rengiyle koyu kahverengi arasındadır.

100 gr. istiridye mantarı
45,65 kaloriye sahiptir ve
8,9m.g. kalsiyum
1,9m.g. demir
17m.g. fosfor
0,15m.g. vitamin B1
0,75m.g. vitamin B12
12,40m.g vitamin C vitamini bulunur.

– Antikanser, bağışıklık sistemi güçlendirici, antiviral, antibiotik ve kolestrol düşürücü özelliklere sahiptir.

– Et ve baklagillere eşdeğer protein içeriğine sahiptir.

– İnsan vücudu için gerekli olan kalsiyum, fosfor ve demir gibi tüm mineral tuzlar, sığır ve tavuk etinde bulunanların iki katı düzeyindedir.

– Tüm mantar türleri içerisinde en yüksek B1 ve B2 miktarına sahip

– Sebzelere nazaran 5-10 kat daha fazla” niasin” içerir.

– Karaciğer hariç tüm et ve sebzelerden daha fazla “folik asit” içerir.

– Şeker ve tansiyon sorunu olanlara tavsiye edilir.

– Düşük nişasta, yağ ve kalori içerdiği için obezite, şeker ve hipertansiyon hastalarıyla,
çok az sodyum içermesinden dolayı nefrit ve kalp rahatsızlığı olanlar için tavsiye edilir.

– Düzenli olarak tüketildiklerinde hastalıklara karşı vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

– Yenilenebilir mantar türleri içerisinde sadece istiridye mantarı, kandaki kolestrol seviyesini düşüren

” Lovastatin” adlı etken maddeyi içerir.

– Kan dolaşımını düzenliyor ve damar tıkanıklıklarını önler.

– Tansiyona iyi geldiği doktorlar tarafından belirtiliyor.

– Anemi düşmanıdır.

– İstiridye mantarının kolestrolü düşürücü özelliği tüm tıp dünyasında kabul görmektedir.

– Yağ oranı yok denecek kadar az olan bu tür mantarlar en sağlıklı diyet listelerinin başında gelir.

– İstiridye mantarının bağırsakların daha düzenli çalışmasına büyük katkı sağlar.

– İçerisinde bulunan “Lentinian” adı verilen maddenin tümörleri azalttığı belirtilmektedir.

– Damar sertliği, Beyin Kanamaları ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

– Düzenli tüketimi ile çocukların gelişimine büyük katkı sağlar.

– Yüksek miktarda C ve D vitaminleri içerir.

– İçerisinde doğal olarak lovastin maddesi olduğundan, kolestrolü düşürmektedir.(Özellikle kötü kolestrol denilen LDL’yi)

– İstiridye mantarı içerisindeki maddeler sayesinde vücutta bulunan hücre yenileyici glutatyon denilen maddenin düzeyini yükseltir.

– Özellikle karaciğer, böbrek, kalp ve beyin hücrelerinin yaşlanmasını geciktirici etkiye sahiptir.

– Kırmızı ette bulunan ve krımızı ete lezzetini veren amino asitlerden lizin ve glutomat, istiridye mantarına da lezzetini vermektedir.

– Yüksek orandaki lif içeriği nedeni ile bağırsakların düzgün çalışmasını ve yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayan prebiotik etkisi vardır.

– İçerdiği yüksek oranda folik asit adlı vitamin sayesinde kansızlığı önler.- Yüksek potansyum içermesi nedeniyle tansiyon düşürücüdür